VATANDAŞLARIMIZA KIŞ ÖNCESİ BACA ZEHİRLENMESİ VE DON UYARISI
GÃœRÃœN BELEDÄ°YE BAÅžKANLIÄžI'NDAN BÄ°LDÄ°RÄ°LMÄ°ÅžTÄ°R.
Değerli Gürünlüler,
Kış Aylarında Meydana Gelebilecek Baca Gazı Zehirlenmelerine Karşı Vatandaşlarımızın Aşağıda Belirtilen Tedbirleri Alması Önem Arz Etmektedir.
1- Sobalar yatmadan önce tamamen söndürülmeli; yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler her akşam çıkartılmalı.
2- Lodos, fırtına gibi olumsuz koşullarda sobalar yakılmamalı.
3- Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalı. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalı.
4- Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemeli, dolu kova ile değiştirilmeli.
5- Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalı.
6- Bacalar, soba borusu ile dirsekleri düzenli aralıklarla temizlenmeli; bacalar açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmeli.
7- Kazanlar (Soba) Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına uygun olmalı.
8- Soba kurulurken, az sayıda dirsek kullanılmalı ve bacaya yakınlığına dikkat edilerek zift ve katran oluşu engellenmelidir.
Kıymetli Hemşerilerimiz,
Kış aylarında su sayaçlarının ve su tesisatının donmaya karşı korunması için aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması önem arzetmektedir.
1-) “Sayacın bulunduÄŸu yere beton, ahÅŸap veya demirden bir muhafaza yapılmalıdır. Sayaç baÄŸlantıları ile vanalardan ‘su sızıyor veya damlıyorsa’ tamir edilmelidir.
2-) Su sayaçları hararet yapan saman, talaş, keçe ve, cam yünü gibi destekli malzeme ile sarılmalıdır.
3-) Evin dışında kullanılan çeşmelerde donma olmasını önlemek için, bu çeşmelere su sağlayan ana vana kapatılmalı ve ardından çeşme açılarak sistem içerisindeki su tamamen boşaltılmalıdır. Böylece donacak su olmayacaktır.
4-) Dondan etkilenen su sayaçlarının altında ateş yakılmamalı ve kaynar su dökülmemelidir.
5-) Çok şiddetli soğuklarda musluklar çok az bir şekilde açık bırakılarak sayaçta ve tesisatta durgun su bırakılmamalıdır.
Abonelerimizce tedbir alınmaması halinde; soÄŸuÄŸa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağı, hatta gövdesi patlayan sayacın tamir imkânı olmayıp hurdaya çıkacağı, ayrıca önemli miktarda su kaybına yol açacağı unutulmamalıdır.”
HALKIMIZA ÖNEMLE DUYURULUR.
Tarih: Cuma, 16 Aralık 2022
Bu haber 1594 defa okundu.
Etiketler:
Nami Çiftçi, Gürün